VITÉZTELEP

Az I. Világháborús aktív és veterán vitéz-katonacsaládok, illetve Szeged-Halas-Szabadka városok földjeiről érkező szorgalmas emberek lakhelye. 1927-től 1948-ig Kelebia-Vitéztelep, 1949-től felszámolták, a környék mai neve: Kisszállás-Négyestelep.

Templomot, iskolát a magyarságért

Az 1920-ban alapított Vitézi Rend szombaton tartotta vitézavató ünnepségét a Magyar Advent Templomban. A ceremónia kiemelkedő esemény a rend életében, az idén különösen, hiszen 86 vitézt avattak, és számos kitüntetést adtak át.

vitezi_rend.jpg

A rendet kilencven éve alapította vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója. Az ünnepség helyszínéül szolgáló templomot ugyancsak a kormányzó építtette. A Vitézi Rend tíz éve ápolja kapcsolatait a Bajor Katonai Szövetséggel, amelynek tagjai szintén képviseltették magukat.

Takaró Károly nyugállományú tábori püspök celebrált szentmisét a Vitézi Rend ünnepségén. A püspök elmondta, a vitézség a külsőségek és nemes tetteken kívül „mélységes lelki háttérrel is rendelkezik", hiszen példát kell mutatniuk a keresztény értékrend alapján is, mi a „helyes tett, értelem és akarás".

Ünnepi beszédében vitéz Várhelyi András, a rend főkapitánya is megemlékezett a kilencvenéves jubileumról, s mint mondta, Horthy Miklósnak 1920-ban talpra kellett állítania az országot a vesztes háború, Trianon és a „vörös rongyokba öltözött bolsevisták dúlása, fosztogatása" után. A kormányzó, rendünk alapítója „jött és győzött, olyan volt az ország számára, mint akit Isten küldött". Horthy vállalta a jogfolytonosságot az ezeréves királyi hagyományokkal, s a nevével fémjelzett, 24 éven át tartó rendszerben a magyarság érdekei, a tisztesség és becsület kerültek előtérbe. A főkapitány legalább ennyi kormányzási időt kívánt „az új, nemzeti, keresztény-keresztyén kormányunknak". Bejelentette, a rend elindítja a Templomot és iskolát a magyarságért elnevezésű programját.

Az ünnepség kiemelkedő fontosságú eseménye következett: elsőként a Vitézi Rend Jubileumi Ezüst Nagykeresztjét adták át, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, Papp Lajos szívsebész professzor, Széles Gábor lapunk és az Echo Tv tulajdonosa, Wossala György, az Európai Vitorlás Szövetség elnöke, Dávid Tamás kutatóprofesszor és az Echo Tv műsorvezetője, vitéz Mikecz András székkapitány és vitéz Koós Ottó nyugállományú főszéktartó is átvehetett. A rend tagjai közül többen a Vitézi Rend Tisztikeresztjét, Arany és Bronz Érdemkeresztjét, továbbá a rend Horthy Miklós-arany- és ezüstemlékérmét kapták. Ezután a nyolcvanhat várományost pallossal vitézzé avatták.


 

2 perces interjú: Wossala György az Európai Vitorlás Szövetség elnöke

- Milyen jelentőséggel bír önnek a most átvett kitüntetés?
- Hatalmas megtiszteltetés s külön öröm számomra, hogy olyan emberekkel együtt vehettem át, mint Papp Lajos, Makovecz Imre és Széles Gábor. Büszke vagyok rá, hogy ennek a majd egy évszázados rendnek a tagja és kitüntetettje lehetek.
- Mi a véleménye arról, hogy az idén az eddigieknél jóval több, nyolcvanhat vitézt avattak fel?
- Az áprilisi választások óta mintha megmozdult volna a társadalom. Előtérbe kerülhettek a Vitézi Rend által is képviselt értékek: a helyes erkölcsi tartás, a becsület, az összetartozás, amelyekre ékes példa a templom- és iskolaépítési szándék, amelyet a főkapitány úr bejelentett. Remélem, hogy ez így folytatódik majd tovább, s egyre többen leszünk, akik lelkében kitüntetett helyet foglalnak el ezek az erények.


 

2 perces interjú: Vitéz Várhelyi András a Vitézi Rend főkapitánya

- Az idén nyolcvanhat vitézt avattak fel, jóval többet, mint az elmúlt években. Elképzelhető egy nagyobb bővülési folyamat?
- Igen, annyi kitétellel, hogy ez a bővülés nem lehet figyelmetlen. Mi katonai jellegű hagyományőrző rend vagyunk, vannak feltételei és krité­riumai a taggá válásnak. Azt remélem, egyre több ember, főként fiatal tudja vállalni ezeket a feltételeket.
- Mi a mostani avatási ünnepség legfontosabb üzenete?
- A kérdésre egy a Bibliából vett idézettel válaszolnék: „Nem azé, aki akarja, nem azé, aki fut, hanem a könyörületes Istené." Ennek lényege, hogy szem előtt kell tartanunk az ezeréves keresztény-keresztyén értékrendünket és hagyományainkat, amelyek meghatározták nemzetünk sorsát, ez a legfőbb üzenet.
- Az ünnepségen bejelentett egy Templomot és iskolát a magyarságért elnevezésű programot is.
- Erőnkhöz mérten legalább egy templomot, óvodát és iskolát szeretnénk támogatni, bárhol az országban. Remélem, több önkormányzattal sikerül kapcsolatot létesíteni, s akkor akár az építésben is aktív szerepet vállalunk. Ebben segítségünkre lesz Makovecz Imre irodája is.


 

2 perces interjú: Spaller Endre a Fidesz országgyűlési képviselője

- Mi a Fidesz-KDNP álláspontja a Vitézi Rend által képviselt értékekről?
- Fontosnak tartjuk a hagyományaink és a magyar kultúra megőrzésére hivatott egyesületeket és szervezeteket, tehát a Vitézi Rend tevékenysége nyomán nemzeti kultúránk egy darabja él tovább.
- Ezen értékek közül melyek azok, amelyeket hathatósabban kell közvetíteni a társadalom felé?
- Úgy látjuk, a társadalomban az elmúlt időszakban számos gond ütötte fel a fejét, melyeket éppen ezen értékek mentén próbálunk megoldani. Ilyen a család, a gyermekvállalás, a biztonság, a társadalmi összetartozás és felelősségvállalás egymásért.
- Ilyen probléma lehet az egymástól való elidegenedés, a szolidaritás hiánya.
- A nemzeti együttműködés rendszerének éppen az egyik alappillére, hogy közösségekre épül. Legyen szó a Vitézi Rendről, illetve más hagyományőrző szervezetekről, sportegyesületekről. Lényeg, hogy mindenkit meg lehessen szólítani, hogy az ilyen közösségek mentén újjá tudjon szerveződni a társadalom - ez az, amit a kormány támogatni tud.  

Sereg László

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 93
Heti: 234
Havi: 812
Össz.: 202 460

Látogatottság növelés
Oldal: Templomot, iskolát a magyrságért
VITÉZTELEP - © 2008 - 2019 - viteztelep.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »